Portal . . Książka o rodzaju Ferocactus . . sklep z kaktusami . . . . Książka o rodzaju Ariocarpus . . Numer specjalny o rodzaju Micranthocereus . . . . Kaktusowe wycieczki . . Ant Plants: Arboreal Wonders of Nature . . . . . . Nasiona kaktusów . . Kaktusy . . . . Mesembrianty . . Kaktusy na Ebay

Autor Wątek: Czy macie jeszcze swojego pierwszego kaktusa?  (Przeczytany 2215 razy)

Offline Tomasz1

• Hero Member
  • Reputacja: +41/-1
Czy macie jeszcze swojego pierwszego kaktusa?
« dnia: Czerwca 25, 2014, 11:57:18 »
Witam

Czy macie jeszcze swojego pierwszego kaktusa? I czy pamiętacie, który to był i jak się nazywał?
Moim pierwszym kaktusem był Pilosocereus glaucescens. Pózniej oddalem go koledze.

pozdr
Pozdrawiam
Tomasz
...
"Prosze Cię, uchodź dla lepszych czasów i na usługę Rzeczpospolitej, a ja swym tułowiem do ojczyzny wrogowi drogę zawalę"
- Stanisław Żółkiewski, hetman wielki do hetmana polnego Koniecpolskiego w czasie bitwy pod Cecorą

Offline BOB

• Administrator
  • Hero Member
  • Reputacja: +50/-0
    • Kaktusiarz
Odp: Czy macie jeszcze swojego pierwszego kaktusa?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 04, 2014, 07:21:50 »
Cześć,
oczywiście, że mamy.
W moim przypadku jest to niezidentyfikowany do dziś Notocactus, który nie opuszcza tej samej doniczki. Zmienia się tylko parapet, na którym stoi. :)
Pozdrawiam,
Michał

Offline Tomasz1

• Hero Member
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 07, 2014, 08:19:56 »
To częsty przypadek ze ludzie nie znaja nazw swojego pierwszego kaktusa - jakis notocactus , jakas mammillaria, jakis echinopsis, itd. Widac ze przy kaktusach zakaupionych w kwiaciarniach bez nazwy, ustalenie tejże nie zawsze jest proste nawet jeśli roślina ma swój wiek.
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2014, 08:29:41 wysłana przez Tomasz1 »
Pozdrawiam
Tomasz
...
"Prosze Cię, uchodź dla lepszych czasów i na usługę Rzeczpospolitej, a ja swym tułowiem do ojczyzny wrogowi drogę zawalę"
- Stanisław Żółkiewski, hetman wielki do hetmana polnego Koniecpolskiego w czasie bitwy pod Cecorą

Offline Tomasz1

• Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 07, 2014, 08:28:29 »
A inni z Was co? - czy nie pamiętacie nazw swoich pierwszych kaktusów? !!!
Pozdrawiam
Tomasz
...

Offline Kryzys

• Hero Member
  • Reputacja: +43/-4
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 07, 2014, 09:41:14 »
ja po prostu nie pamiętam  co było ponad 20 lat temu , ale na pewno w pierwszym okresie zbieractwa odkupiłem tego Eriocactusa leninghausi 
którego mam do dziś a którego fota jest w temacie ; nasze kolekcje , wtedy był sam i miał ok 18/20 cm wysokości
teraz ma ponad 40 i sporo młodych obok siebie
Andrzej

Offline dorsiger

• Sr. Member
  • Reputacja: +13/-0
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 19, 2014, 10:35:05 »
Pierwszym kaktusem, jakiego miałem była czerwona hybryda Epiphyllum, którą jakieś 12 lat temu oddałem. Przed trzema laty, gdy poważniej zacząłem interesować się kaktusami i sukulentami, wróciła do mnie spora już kępa ukorzenionych odrostów pobranych od wspomnianej rośliny matecznej. Można więc powiedzieć, że swojego pierwszego kaktusa mam nadal (no, przynajmniej materiał genetyczny ten sam). :)

[załącznik usunięty przez administratora]
Mateusz

Offline gik

• Jr. Member
  • **
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 29, 2015, 09:25:58 »
To mój pierwszy kaktus :)
klasyka gatunku

Offline skullman

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Reputacja: +79/-0
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 29, 2015, 05:51:42 »
Mój pierwszy kaktus to był "kaktus babci" przyniesiony od kolegi i nie mam go od wieeeelu lat ale pamiętam, że kwitł choć u echinopsisów to żaden wyczyn, miałem też jakąś mammillarię której kawałem przytargałem z parapetu przychodni lekarskiej, bardzo prawdopodobne, że była to Mammillaria gracilis, miałem jeszcze innego sukulenta, Aloe arborescens, wychodowałem go do prawie dwóch metrów ale wyjechałem na studia i chyba zmarniał, tak do końca nie wiem co się z nim stało. Później zainteresowałem się zupełnie inną grupą roślin a roślinność kserofityczna odeszła na wiele lat w niebyt aby powrócić kilka lat temu. Kiedy ponownie się kaktusami zainteresowałem, jako piewsze nabyłem Opuntia monacantha monstruosa variegata i mam ją nadal, bardzo podoba się mojej żonie więc jej się pewnie nie pozbędę choć nie jest to mój ulubiony kaktus.
Sławek

Offline gik

• Jr. Member
  • **
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 30, 2015, 07:35:22 »
Ja od zawsze lubiłem hodowlę roślin i zwierząt.
Moje dziecięce kaktusy zgniły od nadmiaru podlewania.
Podlewałem je i liczyłem na wzrost.
One nie rosły, więc podlewałem je bardziej.
Zgniły i poszły do kosza. Działo się to w czasie ferii zimowych  ::)

Kolejna fala kaktusiarstwa nadeszła, gdy pokazany u góry echinopsis zakwitł.
Kolekcji już nie powiększam i swoje hobby kieruję na szersze horyzonty, na nowy nabytek - 8 arowy ogródek   :D
Pora poszerzyć horyzonty  ;)