Dzięki Michał za uwagi. Przyjrzałem się dokładniej Twoim typom i będę musiał przechrzcić moje kaktusy.
Patrząc na czerwone ciernie Cephalocereus senilis okazał się Espostoa lanata. Niewielka różnica i łatwo pomylić.
Jęsli chodzi o Mammillaria erythra, to nie znalazłem takiego podobnego, ale faktycznie patrząc na różne wariacje m. spinosissimy i Twoje doświadczenie to bliżej jej do Mammillaria spinosissima cv. Jan Šuba.
Nazwałem Lobivia arachnacantha, ale na uwdze mam to że to syn. Echinopsis ancistrophora ssp. arachnacantha. NIe wiem jak powininiem się stosować do tych nazw, którą traktować jako nadrzędną. Jest jakaś reguła?
Taki sam problem miałem z Notocactus Herteri (Syn. Parodia herteri). Także z ostatnio rozpoznanym na forum Stenocereus pruinosus dopóki nie kupiłem starszego osobnika opisanego jako Ritterocereus pruinosus. Jak się pożniej okazało to syn. Stenocereus pruinosus
Dużo problemów mialem z rozpoznaniem rebutii. gdyż zastanawiałem się między r. lithii a Twoim typem r. minuscula. Przeglądając kolejne zdjęcią obu rebutii, stwierdziłem, że skoro moja ma skromniejsze ciernie niż r. minuscula to musi być r. lithii. Powiedz mi co przeoczyłem, i że to jest r. minuscula.
Z góry dzięki za Twoje uwagi i porady