Portal . . Książka o rodzaju Ferocactus . . sklep z kaktusami . . . . Książka o rodzaju Ariocarpus . . Numer specjalny o rodzaju Micranthocereus . . . . Kaktusowe wycieczki . . Ant Plants: Arboreal Wonders of Nature . . . . . . Nasiona kaktusów . . Kaktusy . . . . Mesembrianty . . Kaktusy na Ebay

Autor Wątek: Co Wam padło tej zimy ?  (Przeczytany 1931 razy)

Offline Tomasz1

• Hero Member
  • Reputacja: +41/-1
Co Wam padło tej zimy ?
« dnia: Lutego 15, 2016, 11:16:22 »
Dziś , środek lutego 2016, zajrzałem na górną półkę między oknami. Tragedia ! Prawie wszystkie kaktusy tam stojące stracone... Ok. 10 kaktusów. Padły z zimna, a dokładniej z zimna i wilgoci. Wiedziałem że jest tam zimno, ale myślałem że wytrzymają. Widać mrozy tej zimy w styczniu byly zbyt duże. Sama przestrzeń jest nieszczelna, po drugie idzie duża wilgoć z pobliskiej rzeki. Straciłem:jednego tricho z Peru, dwa tricho z Argentyny, Mila pugionifera, Marginatocereus marginatus, Harrisia tephracantha, cereus aethiops, Thelocactus hastifer.
Przetrzymały natomiast Denmoza rodacantha i Pygmaeocereus familiaris. Denmoza mnie nie dziwi bo to prawie mrozak. Co do Pygmaeocereusa familiaris to uratowała go chyba jego chęć na wodę - zauważyłem że lubi on padać (jego ukorzenione odrosty) raczej z wysuszenia.
« Ostatnia zmiana: Lutego 15, 2016, 11:20:09 wysłana przez Tomasz1 »
Pozdrawiam
Tomasz
...
"Prosze Cię, uchodź dla lepszych czasów i na usługę Rzeczpospolitej, a ja swym tułowiem do ojczyzny wrogowi drogę zawalę"
- Stanisław Żółkiewski, hetman wielki do hetmana polnego Koniecpolskiego w czasie bitwy pod Cecorą

Offline Tomasz1

• Hero Member
Odp: Co Wam padło tej zimy ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 15, 2016, 11:18:54 »
I jeszcze jedna rzecz - kilka dni temu na drugiej półce w podobnych warunkach zauważyłem stratę niestety dwóch Copiapoł . Rosnące razem z nimi Ancistrocactus i Pyrrhocactus straussianus przetrzymały.
Pozdrawiam
Tomasz
...
"Prosze Cię, uchodź dla lepszych czasów i na usługę Rzeczpospolitej, a ja swym tułowiem do ojczyzny wrogowi drogę zawalę"
- Stanisław Żółkiewski, hetman wielki do hetmana polnego Koniecpolskiego w czasie bitwy pod Cecorą

Offline skullman

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Reputacja: +79/-0
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 16, 2016, 02:25:27 »
Ja tam jakichś strat wielkich nie mam ale padł mi Ferocactus horridus mocno poparzony ubiegłego lata i Frocactus chrysacanthus ale w sumie ten nie wiem dlaczego bo stał w lato z innymi przedstawicielami swojego gatunku, zimował też a jako jedyny bez powodu mi zgnił późną jesienią. No i podarowany Pilosoccereus azureus ma jakieś brązowe plamy wokół areoli ale jego mogę zawsze przyciąć. Poza tym pół zimy trwała walka z wełnowcami i przędziorkami ale już je pokonałem... jak na razie.
Sławek

Offline gik

• Jr. Member
  • **
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 16, 2016, 08:50:45 »
Mi padły 2 małe astrofyta
Były trzymane w temp pokojowej i nie podlewane, a tu taki pech.

Offline L-eszek

• Full Member
  • Reputacja: +9/-0
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 16, 2016, 09:14:38 »
Jak się trzyma małe kaktusiki w pokojowej tem..to trzeba uważać aby nie wyschły ,Ja w takim wypadku podlewam łyżeczką lub zraszam,na zimowisku nie które tez zraszam.
Poz.Leszek

Offline Tomasz1

• Hero Member
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 16, 2016, 06:52:05 »
Dokładnie, zwłaszcza na wiosnę, gdy słonko przygrzeje są duże straty wśród maluchów.
Pozdrawiam
Tomasz
...

Offline Tomasz1

• Hero Member
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 16, 2016, 06:57:55 »
A co do Ferocactus chrysacanthus, to może dlatego padł, że jest "ciepłuchem" - przynajmniej tak mi się wdaje.
Pozdrawiam
Tomasz
...

Offline Marcintgs1

• Hero Member
  • Reputacja: +24/-0
    • Kaktusy i sukulenty
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 17, 2016, 12:34:03 »
mi padla agawa hawardiana na skalniaku na dworze ale z mojej winy - dostala sie w podloze wilgoc, wewnatrz natomiast straty minimalne, 2 lub 3 siewki astraków nie wytrzymaly pierwszego zimowania w swoim zyciu ale cala reszta bandy okolo 40 sztuk przeszla juz najgorsze - powoli biore sie za wybudzanie i przesadki

Offline skullman

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 17, 2016, 02:21:47 »
Tomku, ja go trzymałem ciepło, inne są OK.

Marcin, mi zmokły mrozaki w doniczkach więc zabrałem do domu żeby wyschły, wstawiłem do propagatora i będę miał kwiaty już w marcu.

Kurcze, właśnie zgnił mi Ferocactus horridus ale on był poparzpny bardzo mocno i Atrophytum myriostigma, jedna z największych. A jeszcze w połowie stycznia wszystkie przeglądałem dokładnie i nic nie zapowiadało problemu.
« Ostatnia zmiana: Lutego 25, 2016, 08:57:51 wysłana przez skullman »
Sławek

Offline dorsiger

• Sr. Member
  • Reputacja: +13/-0
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 04, 2016, 07:13:40 »
U mnie lista strat jest dość długa. Nie jest to jednak następstwo zimowania, a żniwa jakie zebrał przymrozek, który zaskoczył mnie na początku października (-7 st. C). Padło sporo ciekawych roślin...
Mateusz

Offline L-eszek

• Full Member
  • Reputacja: +9/-0
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 04, 2016, 07:54:24 »
Ja też poniosłem straty, na razie padły mi dwa Astrophytum no i myślę ,że już mi nic nie padnie na zimowisku :'(
Poz.Leszek

Offline skullman

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 04, 2016, 09:22:29 »
Mnie jeszcze padł Ariocarpus fissuratus, tragedia. Bilans zimy cztery sztuki ale już są oznaki wiosny, pierwszy gymnolek ma już pąka i w marcu znowu zakwitnie. A propos wie może ktoś jakie gymno budzą się już w lutym?
Sławek

Offline BOB

• Administrator
  • Hero Member
  • Reputacja: +50/-0
    • Kaktusiarz
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 11, 2016, 10:14:08 »
Cześć,
podejrzewam, że tak liczne straty spowodowane są bardzo dużą wilgotnością powietrza, która tej zimy jest nad wyraz wysoka.
Pozdrawiam,
Michał