Więc tak, Notocactus mammulosus ma chyba cztery podgatunki, typowy N. mammulosus mammulosus oraz N. mammulosus brasiliensis, erythracantus i submammulosus. Było jeszcze chyba kilka innych ale chyba nie są uznawane. No i kliknijcie na linka i zobaczcie roślinkę o którą się tu rozchodzi. Na dole jest niby pełna nazwa gatunkowa której nigdzie nie mogę znaleźć. Przeglądając oferty rzuciła mi się w oczy nazwa N. mammulosus podpięta do rośliny, której nie skojarzyłbym z ową nazwą. Może to jakaś forma lokalna ale uciernienie znacznie się różni od pozostałych.
[edit] Widzisz Tomasz, o to mi chodziło, tylko dlaczego Google nic mającego sens mi nie wyrzuciło a założyłem nawet, że to może być literówka i próbowałem wyrażeń regularnych. W sumie się tego zacząłem odmyślać choć ten okaz wygląda nieco nietypowo. Nie sądzisz? Znaczy jego uciernienie. Aha, mnie interesują podgatunki tylko N. mammulosus, słabo mnie interesuje Ameryka Południowa, mam tylko słabość do tego jednego, no może jeszcze ze dwóch innych.