Portal . . Książka o rodzaju Ferocactus . . sklep z kaktusami . . . . Książka o rodzaju Ariocarpus . . Numer specjalny o rodzaju Micranthocereus . . . . Kaktusowe wycieczki . . Ant Plants: Arboreal Wonders of Nature . . . . . . Nasiona kaktusów . . Kaktusy . . . . Mesembrianty . . Kaktusy na Ebay

Autor Wątek: Jedna z najpiękniejszych  (Przeczytany 2119 razy)

Offline Tomasz1

• Hero Member
  • Reputacja: +41/-1
Jedna z najpiękniejszych
« dnia: Października 09, 2015, 11:51:56 »
Z uwagi na ograniczoność miejsca w naszych szklarenkach i na naszych parapetach i balkonach, opuncje nie należą do najbardziej hołubionych kaktusów w naszym kraju. Co jednak nie powinno nas usprawiedliwiać w niecnym lekceważeniu ich piękna. Na zdjeciach Opuntia basilaris z Dziekiego Zachodu - z pewnością jedna z najpiękniejszych opuncji - piękne kwiaty, piękne wybarwienie członów, i piękny wygląd areol. :) Opuntia basilaris
Pozdrawiam
Tomasz
...
"Prosze Cię, uchodź dla lepszych czasów i na usługę Rzeczpospolitej, a ja swym tułowiem do ojczyzny wrogowi drogę zawalę"
- Stanisław Żółkiewski, hetman wielki do hetmana polnego Koniecpolskiego w czasie bitwy pod Cecorą

Offline skullman

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Reputacja: +79/-0
Odp: Jedna z najpiękniejszych
« Odpowiedź #1 dnia: Października 09, 2015, 05:50:51 »
Kwitnie fajnie, tak jak lubię ale nie jest niestety moim faworytem. Powiedziałbym nawet, że poza kwitnieniem jest jedną z brzydszych opuncji. Moimi faworytami są jednak O. robusta, O. microdasys i z południa O. monacantha ale forma normalna. No ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje.
Sławek

Offline BOB

• Administrator
  • Hero Member
  • Reputacja: +50/-0
    • Kaktusiarz
« Odpowiedź #2 dnia: Października 13, 2015, 10:10:48 »
Cześć,
od kiedy zacząłem interesować się kaktusami, zawsze pociągały mnie masywne opuncje. Być może dlatego, że stanowiły pomost pomiędzy szybko rosnącymi roślinami, a większością kaktusów, które wydają się tkwić w ciągłej stagnacji.
Pozdrawiam,
Michał

Offline skullman

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: Października 25, 2015, 07:11:46 »
Z opuncji to najchętniej posiadałbym O. robusta ale ona zajmuje sporo miejsca, więcej nić mogę jej zapewnić. Przepiękna i naprawdę masywna.
« Ostatnia zmiana: Października 25, 2015, 08:36:59 wysłana przez gnet »
Sławek

Offline gnet

• Sr. Member
  • Reputacja: +17/-0
    • Blog botaniczny
« Odpowiedź #4 dnia: Października 25, 2015, 08:55:08 »
Jedyne swoje opuncje mam na skalniaku. I jeśli mam być szczery te parę gatunków i kultywarów, które posiadam w zupełności mi wystarczy. Chociaż kwiaty opuncji bardzo mi się podobają a owoce można wykorzystać w innych celach. Pamiętam jak parę lat temu trzymałem w domu O. ficus-indica. Po dwóch latach uprawy domowo - balkonowej zrezygnowałem z opuncji całkowicie. Związane to było z ekspansywnością rośliny i glochidami. Zresztą pielenie skalniaka z opuncjami też nie należy do miłych czynności. Jakby się człowiek nie zabezpieczył to i tak gdzieś przypadkowo zetknie się z glochidami.

Offline skullman

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #5 dnia: Października 25, 2015, 10:46:09 »
No właśnie, miejsce, miejsce i jeszcze raz miejsce. Ale zobacz tą, czy nie jest piękna? I to w europejskich warunkach. Faktycznie potrzebuje szklarni.
Sławek

Offline Tomasz1

• Hero Member
  • Reputacja: +41/-1
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 25, 2015, 05:52:47 »
Witajcie
Sławek, a gdzie to ładne zdjęcie zostało zrobione?
Pozdrawiam
Tomasz
...
"Prosze Cię, uchodź dla lepszych czasów i na usługę Rzeczpospolitej, a ja swym tułowiem do ojczyzny wrogowi drogę zawalę"
- Stanisław Żółkiewski, hetman wielki do hetmana polnego Koniecpolskiego w czasie bitwy pod Cecorą

Offline skullman

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 29, 2015, 07:17:58 »
Niestety nie w Polsce, znaczy na szczęście bo ów z nazwy ogród botaniczny miał szklarnie jak w jakiejś oranżerii, małe i mało roślin a rośliny poza kilkoma wyjątkami były zaniedbane. W Krakowie na przykład wszystko wyglądało o wiele lepiej choć też brakowało do ideału. Skoro gadaliśmy o opuncjach to z tej samej szklarni coś chyba naprawdę starego i chyba wartego obejrzenia.
Sławek