Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Kalendarz
Zaloguj się
»
Forum główne
»
Forum ogólne - kaktusiarskie gadu-gadu
»
Jedna z najpiękniejszych
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
. .
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Autor
Wątek: Jedna z najpiękniejszych (Przeczytany 2119 razy)
Tomasz1
Hero Member
Reputacja: +41/-1
Jedna z najpiękniejszych
«
dnia:
Października 09, 2015, 11:51:56 »
Z uwagi na ograniczoność miejsca w naszych szklarenkach i na naszych parapetach i balkonach, opuncje nie należą do najbardziej hołubionych kaktusów w naszym kraju. Co jednak nie powinno nas usprawiedliwiać w niecnym lekceważeniu ich piękna. Na zdjeciach Opuntia basilaris z Dziekiego Zachodu - z pewnością jedna z najpiękniejszych opuncji - piękne kwiaty, piękne wybarwienie członów, i piękny wygląd areol.
Opuntia basilaris
Pozdrawiam
Tomasz
...
"Prosze Cię, uchodź dla lepszych czasów i na usługę Rzeczpospolitej, a ja swym tułowiem do ojczyzny wrogowi drogę zawalę"
- Stanisław Żółkiewski, hetman wielki do hetmana polnego Koniecpolskiego w czasie bitwy pod Cecorą
skullman
Global Moderator
Hero Member
Reputacja: +79/-0
Odp: Jedna z najpiękniejszych
«
Odpowiedź #1 dnia:
Października 09, 2015, 05:50:51 »
Kwitnie fajnie, tak jak lubię ale nie jest niestety moim faworytem. Powiedziałbym nawet, że poza kwitnieniem jest jedną z brzydszych opuncji. Moimi faworytami są jednak O. robusta, O. microdasys i z południa O. monacantha ale forma normalna. No ale wiadomo, o gustach się nie dyskutuje.
Sławek
BOB
Administrator
Hero Member
Reputacja: +50/-0
«
Odpowiedź #2 dnia:
Października 13, 2015, 10:10:48 »
Cześć,
od kiedy zacząłem interesować się kaktusami, zawsze pociągały mnie masywne opuncje. Być może dlatego, że stanowiły pomost pomiędzy szybko rosnącymi roślinami, a większością kaktusów, które wydają się tkwić w ciągłej stagnacji.
Pozdrawiam,
Michał
skullman
Global Moderator
Hero Member
«
Odpowiedź #3 dnia:
Października 25, 2015, 07:11:46 »
Z opuncji to najchętniej posiadałbym O. robusta ale ona zajmuje sporo miejsca, więcej nić mogę jej zapewnić. Przepiękna i naprawdę masywna.
«
Ostatnia zmiana: Października 25, 2015, 08:36:59 wysłana przez gnet
»
Sławek
gnet
Sr. Member
Reputacja: +17/-0
«
Odpowiedź #4 dnia:
Października 25, 2015, 08:55:08 »
Jedyne swoje opuncje mam na skalniaku. I jeśli mam być szczery te parę gatunków i kultywarów, które posiadam w zupełności mi wystarczy. Chociaż kwiaty opuncji bardzo mi się podobają a owoce można wykorzystać w innych celach. Pamiętam jak parę lat temu trzymałem w domu O. ficus-indica. Po dwóch latach uprawy domowo - balkonowej zrezygnowałem z opuncji całkowicie. Związane to było z ekspansywnością rośliny i glochidami. Zresztą pielenie skalniaka z opuncjami też nie należy do miłych czynności. Jakby się człowiek nie zabezpieczył to i tak gdzieś przypadkowo zetknie się z glochidami.
Pozdrawiam
Jacek
HOYOMANIA
SUKULENTOMANIA
KAKTUSOMANIA
skullman
Global Moderator
Hero Member
«
Odpowiedź #5 dnia:
Października 25, 2015, 10:46:09 »
No właśnie, miejsce, miejsce i jeszcze raz miejsce. Ale zobacz tą, czy nie jest piękna? I to w europejskich warunkach. Faktycznie potrzebuje szklarni.
Sławek
Tomasz1
Hero Member
Reputacja: +41/-1
«
Odpowiedź #6 dnia:
Listopada 25, 2015, 05:52:47 »
Witajcie
Sławek, a gdzie to ładne zdjęcie zostało zrobione?
Pozdrawiam
Tomasz
...
"Prosze Cię, uchodź dla lepszych czasów i na usługę Rzeczpospolitej, a ja swym tułowiem do ojczyzny wrogowi drogę zawalę"
- Stanisław Żółkiewski, hetman wielki do hetmana polnego Koniecpolskiego w czasie bitwy pod Cecorą
skullman
Global Moderator
Hero Member
«
Odpowiedź #7 dnia:
Listopada 29, 2015, 07:17:58 »
Niestety nie w Polsce, znaczy na szczęście bo ów z nazwy ogród botaniczny miał szklarnie jak w jakiejś oranżerii, małe i mało roślin a rośliny poza kilkoma wyjątkami były zaniedbane. W Krakowie na przykład wszystko wyglądało o wiele lepiej choć też brakowało do ideału. Skoro gadaliśmy o opuncjach to z tej samej szklarni coś chyba naprawdę starego i chyba wartego obejrzenia.
Sławek
Drukuj
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Forum Kaktusy i Inne
»
Forum główne
»
Forum ogólne - kaktusiarskie gadu-gadu